Mi Tomyam
Bahan-bahan
250 gm mi kuning
2 sudub minyak masak
2 biji bawang besar - dibelah enam setiap satu
3 ulas bawang putih - dicincang halus
3 batang serai - dimemar
6-8 biji cili api - dimemar
1 kiub stok ayam
4 cawan air
1 keping paha ayam - dipotong kecil
2-3 helai daun limau purut
2 helai kubis panjang - dihiris
1 biji tomato - dibelah enam
1/2 cawan jus limau nipis
garam , gula
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan serai sehingga bawang layu.
2. Masukkan air, kiub stok ayam dan cili api. Rebus sehingga mendidih.
3. Masukkan kubis panjang, ayam, daun limau purut dan tomato. Didihkan sehingga ayam empuk.
4. Masukkan mi, jus limau, garam dan gula. Masak sehingga mendidih dan rasa asam garamnya secukup rasa dan angkat.
* jus limau boleh dikurangkan atau ditambah mengikut rasa
* boleh ditambah lobak merah atau sayur-sayuran lain mengikut suka.
250 gm mi kuning
2 sudub minyak masak
2 biji bawang besar - dibelah enam setiap satu
3 ulas bawang putih - dicincang halus
3 batang serai - dimemar
6-8 biji cili api - dimemar
1 kiub stok ayam
4 cawan air
1 keping paha ayam - dipotong kecil
2-3 helai daun limau purut
2 helai kubis panjang - dihiris
1 biji tomato - dibelah enam
1/2 cawan jus limau nipis
garam , gula
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan serai sehingga bawang layu.
2. Masukkan air, kiub stok ayam dan cili api. Rebus sehingga mendidih.
3. Masukkan kubis panjang, ayam, daun limau purut dan tomato. Didihkan sehingga ayam empuk.
4. Masukkan mi, jus limau, garam dan gula. Masak sehingga mendidih dan rasa asam garamnya secukup rasa dan angkat.
* jus limau boleh dikurangkan atau ditambah mengikut rasa
* boleh ditambah lobak merah atau sayur-sayuran lain mengikut suka.
Comments