Saturday, October 17, 2009

Kek Buah Kukus

Bahan-bahan

5 biji telur
1 cawan gula halus
1 suduk esen vanilla
1 suduk esen oren
2 2/3 cawan tepung gandum
1 sudub krim tartar
1/2 sudub soda bicarbonate
1 kotak kecil buabuahan campuran
1 cawan mentega
1 cawan gula pasir

Cara-cara
1. Campur rata tepung gandum, krim tartar, soda bikarbonate dan buah-buahan campuran. Ketepikan.
2. Pukul telur dengan gula halus sehingga kembang.
3. Masukkan kedua-dua esen. Pukul lagi sehingga rata.
4. Masukkan campuran tepung dan buah-buahan campuran ke dalam adunan telur. Gaul rata.
5. Letak mentega di dalam periuk dan panaskan sehingga cair dan tuang segera ke dalam adunan telur dan tepung.
6. Masakkan gula pasir sehingga menjadi karamel dan tuang segera ke dalam adunan tadi. Gaul rata cepat- cepat supaya karamel tergaul rata dan tidak mengeras sebelum bercampur dengan adunan kek.
7. Letak air yang mencukupi untuk mengukus selama 4-5 jam dan jerang sehingga mendidih.
8. Tuang adunan kek ke dalam tin pembakar dan kukus selama 4 jam.

* jangan buka penutup kukusan sebelum 4 jam.
balut penutup kukusan dengan kain supaya wap air tidak menitik ke atas kek semasa mengukus.

1 comments:

NORAZIZAH SUDIN said...

Ni resipi mak ke?

sbb tengah cari nie...nak promote