Saturday, October 24, 2009

Tembosa ( Karipap Berinti Ikan )


Bahan-bahan

Inti
5-6 ekor ikan selayang - dicuci
1 inci halia - dikisar
4 ulas bawang merah - dikisar
1 suduk halba
1 cawan santan pekat
1 biji bawang besar - didadu kecil
sedikit gula dan garam

Cara-cara
1. Ikan hendaklah direbus bersama garam, asam keping dan air atau dibakar. Ambil isinya dan tumbuk lumat.
2. Campur rata isi ikan, bawang merah, halba dan halia. Sangrai sehingga agak kering,
3. Masukkan bawang besar dadu, gula dan garam secukup rasa. Goreng lagi sehingga bawang dadu layu dan inti kering.Angkat dan sejukkan.

Kulit
4 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak masak
3/4 cawan air
1 suduk garam halus

Cara-cara
1. Letak tepung gandum ke dalam mangkuk. Buatkan lubang ditengah-tengahnya.
2. Panaskan minyak masak sehingga panas dan terus tuang ke dalam lubang itu. Cepat-cepat digaul rata minyak dengan tepung dengan menggunakan garfu sehingga bercampur rata.
3. Larutkan garam di dalam air dan tuang sedikit-sedikit ke dalam tepung. Gaul rata sambil diuli sehingga menjadi doh yang lembut. Uli sehingga tidak melekit di tangan.
4. Perapkan doh selama 10-15 minit didalam mangkuk yang bertutup.
5. Keluarkan dan canai nipis di atas permukaan yang ditaburi sedikit tepung. Terap bulat dan isi inti ikan. Lipat dua menutupi inti dan kelim keliling tepinya.
6. Goreng sehingga keemasan dan angkat.

* goreng dengan menggunakan api yang kecil supaya kulit tembosa tidak menggerutu.
* untuk mendapat inti yang lebih muai, boleh ditambah kentang rebus yang telah didadu kecil.

0 comments: