Roti Burger
Bahan-bahan
1 3/4 cawan tepung gandum
1 bungkus yis segera
2 sudub gula kastor
1 cawan susu suam
1/2 cawan air suam
1/4 cawan mentega / marjerin
1 1/2 suduk garam halus
1 biji telur - dipukul sedikit
2 3/4 cawan tepung gandum
Cara-cara
1. Campur rata tepung gandum bersama yis segera dan gula didalam mangkuk.
2. Campur rata susu suam, air suam, garam halus dan mentega sehingga mentega larut. Curahkan ke dalam mangkuk berisi tepung. Campur rata sambil diuli.
3. Masukkan telur dan campur rata dan sebati.
4. Masukkan tepung ( dari 2 3/4 cawan ) 1/2 cawan setiap kali sehingga mendapat doh yang tidak melekat ditepi mangkuk dan lembut.
5. Uli doh sehingga menjadi elastik dan lembut.
6. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang telah dioles mentega. Tutup mangkuk dengan kain atau plastik dan perap sehingga doh naik 2X ganda.
7. Tumbuk perlahan-lahan doh dan uli sekejap, masukkan balik ke dalam mangkuk, tutup mangkuk dan rehatkan doh selama 10 minit.
8. Keluarkan doh, bahagikan kepada 12 ketul dan bentukkan berbola.
9. Letakkan diatas tin pembakar bergris dan leperkan bahagian atasnya sedikit.
10. Tutup dengan plastik yang bahagian yang terkena doh telah digriskan. Perap sehingga hampir naik 2X ganda.
11. Oles bebola roti dengan campuran telur dan air.
12. Bakar pada suhu 200C selama 20-25 minit.
Comments