Saturday, October 3, 2009

Pes Kacang Merah



Bahan-bahan

300gm kacang merah
2 helai daun pandan - disiat-siat dan disimpul
8 cawan air
1/2 cawan minyak masak
1 cawan + 3 sudub gula pasir
secubit garam halus
1 suduk esen vanilla

Cara-cara

1. Rendam kacang merah selama beberapa jam atau semalaman. Toskan airnya.
2. Masukkan kacang merah, daun pandan dan 8 cawan air ke dalam periuk. Rebus sehingga kacang lembut dan kering airnya. Sejukkan sebentar dan keluarkan daun pandan.
3. Kisar kacang sehingga halus. Jika terlalu kering, masukkan air panas ketika mengisarnya.
4. Panaskan minyak di dalam kuali. Tuang pes kacang dan gula pasir ke dalam minyak panas. Masak sehingga pes menjadi pekat dan meletup-letup.
5 Masukkan esen vanilla. Tutup api dan sejukkan.

* Adunan pes perlu dikacau selalu semasa memasaknya supaya tidak hangit dan berkerak.
* satu cara lagi memasaknya ialah dengan memasukkan pes yang dikisar ke dalam kuali dan jerang sehingga kering airnya baru dimasukkan minyak dan gula.

0 comments: