Tuesday, October 26, 2010

Acar Awak

Bahan-bahan

1/2 biji kobis bulat - dihiris pendek-pendek
2 batang lobak merah - dipotong 1 inci panjang dan dihiris nipis
6 batang kacang panjang - dipotong 1 inci panjang
2 biji timun - dipotong 1 inci panjang dan dihiris nipis
1 biji nenas - dikupas,dipotong 1 inci panjang dan dihiris nipis
3 biji lada merah - dihiris halus

1/2 cawan kacang tanah - digoreng dan ditumbuk halus
4 biji lada merah - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
4 biji bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 sudub bijan
1 sudub rempah kari daging
gula, garam
cuka
minyak masak

Cara-caranya

1. Celur kobis, kacang panjang, lobak merah, timun dan nenas di dalam air garam sebentar. Toskan.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar dan rempah kari sehingga garing.
3. Masukkan sayuran yang dicelur dan lada merah hiris.
4. Tambah kedalamnya gula , garam dan cuka secukup rasa. Didih sehingga sayur agak empuk.
5. Sejukkan dan masukkan bijan dan kacang tanah. Gaul rata dan hidangkan.

0 comments: