Sunday, October 17, 2010

Kek Kacang Merah

Bahan-bahan

1 cawan kacang merah yang telah direbus empuk.
1/2 cawan air susu
1 cawan mentega/marjerin
1 cawan gula kaster
3 biji telur
1 sudut esen vanila
11/4 cawan tepung gandum
1 sudut serbuk penaik

Cara-caranya

1. Kisar kacang merah bersama air susu. Ketepikan.
2. Pukul mentega bersama gula kastor sehingga gebu.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul sehingga kembang.
4. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sehingga rata.
5. Ayak tepung dan serbuk penaik. Masukkan berselang seli dengan campuran kacang merah-susu kedalam adunan telur. Campur sehingga rata.
6. Tuang adunan ke dalam tin pembakar yang telah digris dan ditabur tepung permukaannya.
7. Bakar di dalam ketuhar berdarjah 175C selama 45 - 55 minit.

0 comments: