Tuesday, October 19, 2010

Ayam Percik

Bahan-bahan

1 ekor ayam - dicuci dan dibelah empat
3 sudub minyak masak
3 batang serai - dikisar
2 inci halia - dikisar
3biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
6 sudub cili kisar
2 sudub asam jawa
1 1/2 cawan air
4 sudub gula pasir
1 1/2 sudut garam
1 cawan santan pekat

Cara-caranya

1. Campur asam jawa dan air untuk dapatkan jus asam jawa. Ketepikan.
2 Panaskan minyak di dalam kuali.
3. Tumis cili kering dan bahan-bahan yang dikisar sehingga naik minyak.
4. Masukkan air asam jawa, gula dan garam.
5. Masukkan ayam dan masak sehingga mendidih.
6. Masukkan santan pekat dan didihkan sehingga ayam masak.
7. Keluarkan ayam dan letak atas aluminium foil yang telah digriskan permukaannya.
8. Panggang di dalam ketuhar bersuhu 175C ( api atas dan bawah ) sehingga permukaan ayam agak garing sedikit.
9. Sementara itu , didih lebihan kuah ayam sehingga agak pekat sedikit dan curah ke atas ayam apabila dikeluarkan dari ketuhar.

0 comments: