Sunday, October 17, 2010

Chinese Sweet Bun

Bahan-bahan

1/2 cawan gula pasir
1 cawan air susu suam
1 pkt yis segera
4 cawan tepung gandum
1 sudut serbuk penaik
2 biji telur - dipukul sedikit
6 sudub minyak masak
1 sudut garam

Cara-caranya

1. Larutkan gula pasir di dalam air susu suam sehingga benar-benar larut.
2. Masukkan yis kedalam larutan gula dan air susu.
3. Perapkan selama 10 minit/berbuih.
4. Masukkan 2 cawan tepung kedalam adunan yis dan campur rata.
5. Masukkan campuran telur,minyak dan garam . Gaul rata.
6. Masukkan 2 cawan tepung lagi sedikit-sedikit (1/2 cawan setiap kali ) sehingga mendapat doh yang
tidak melekat ke permukaan mangkuk.
7. Uli sehingga doh menjadi elastik dan lembut. Letakkan doh ke dalam mangkuk yang telah digriskan
permukaan dalamnya dan tutup mulut mangkuk dengan plastik.
8. Ketepikan sehingga doh mengembang sebanyak dua kali.
9. Keluarkan dari mangkuk dan uli secara lembut sekejap. Ketepikan sekali lagi selama 10 minit.
10. Uli sekejap dan bahagi dan bentukkan kepada beberapa bebola kecil.
11. Letakkan ke dalam tin pembakar yang telah digriskan dan perap secara bertutup sehingga mengembang
hampir sebanyak dua kali.
12. Bakar di dalam ketuhar 175C selama 20 minit/kekuningan .


* boleh diisi inti.

0 comments: