Monday, October 25, 2010

Kuah Beriani Daging

Bahan-bahan

1 kg daging lembu/kambing - dipotong sederhana besar dan dicuci. Tos.
1 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 inci lengkuas - ditumbuk
2 batang serai - dikisar
3 sudub cili kisar
2 sudub rempah beriani
2 sudub serbuk rempah kurma
2 sudub serbuk kari daging
garam, gula
3 sudub minyak sapi/ minyak masak
3 sudub tomato puri

Cara-caranya

1. Masukkan daging ke dalam sebuah periuk.
2. Masukkan kesemua bahan-bahan lain kecuali tomato puri kedalam periuk. Gaul rata dan sebati.
3. Perap selama 1 jam.
4. Letakkan periuk atas dapur dan masak sehingga daging empuk.
5. Masukkan tomato puri dan masak sehingga mendidih.

0 comments: