Tuesday, October 19, 2010

Kek Kurma

Bahan-bahan

1 cawan kurma yang sudah dibuang bijinya
1 cawan air mendidih
2 1/2 sudub susu tepung
1/2 cawan minyak masak/jagung
3/4 cawan gula perang
2 biji telur
1 sudut esen vanila
1 cawan tepung gandum
1 sudut soda bikarbonat

Cara-caranya

1. Rendam kurma didalam air mendidih selama 15 minit.
2. Tuang adunan kurma ke dalam pengisar dan kisar bersama susu tepung. Ketepikan
3. Pukul minyak dan gula perang sehingga gula larut dan adunan kembang.
4. Masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul lagi sehingga kembang.
5. Masukkan vanila dan pukul agar sebati.
5. Masukkan campuran tepung dan soda bikarbonat berselang seli dengan kurma. Pukul sebentar supaya sebati.
6. Tuang ke dalam tin pembakar yang telah digriskan dan ditabur tepung.
7. Bakar didalam ketuhar berdarjah 175C selama 45-50 minit.

* bagi mendapat kek koko kurma - tambah 2 sudub serbuk koko dan ayak bersama tepung dan soda bikarbonat.
gula perang boleh diganti dengan gula kastor.

0 comments: