Tuesday, October 26, 2010

Cik Mek Molek

Bahan-bahan

2 cawan ubi keledek yang telah direbus dan dilecek halus
3/4 - 1 cawan teping gandum
1 sudut serbuk penaik
gula pasir
minyak masak untuk menggoreng

Cara-caranya

1. Masukkan keledek lecek kedalam mangkuk.
2. Ayakkan 1/2 cawan tepung gandum dan serbuk penaik kedalam mangkuk yang berisi keledek. Gaul rata dan tambah tepung yang berlebihan sedikit-sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak melekit ditangan tetapi lembut.
3. Cubit doh sedikit dan bulat-bulatkan menjadi bebola.
4. Leperkan doh dengan tangan dan letak ditengahnya sedikit gula. Bentukkan doh menjadi bujur bagi menutupi gula dan runcingkan dikedua-dua tepi doh itu. Buat sehingga habis adunan.
5. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.

0 comments: