Tuesday, October 19, 2010

Kerutup Daging

Bahan-bahan

1 kg daging - dipotong besar dan dicuci
5 sudub minyak masak

disangrai dan dikisar :
4 sudub ketumbar biji
1 sudub jintan manis
1 sudub jintan putih
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

6 batang cili kering - dipotong pendek dan direndam dalam air panas. Toskan. Kisar
10 biji bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
5 cawan santan sederhana pekat
4 sudub kelapa parut - disangrai dan tumbuk
1 keping asam keping
garam , gula

Cara-cara

1. Panaskan minyak di dalam periuk.
2. Campur semua bahan-bahan yang dikisar dengan sedikit air dan tumis sehingga naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau selama beberapa minit.
4. Tuang santan, kerisik, asam keping, garam dan gula. Didihkan sehingga daging empuk dan kuahnya pecah minyak.

0 comments: