Monday, October 18, 2010

Mi Bandung

Bahan-bahan

3 sudub minyak
7 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
5 sudub udang kering - direndam sebentar dan ditoskan
1 cawan cili kisar
4 sudub sos tomato
5 sudub sos cili
1 cawan daging lembu - yang sudah direbus dan dihiris nipis
air rebusan daging
1 cawan kacang tanah - digoreng dan dikisar
2 keping tauhu - digoreng dan didadu
1 pokok sawi - dipotong
garam dan sedikit gula
3 biji telur
1 bungkus mi kuning - dicelur
bawang goreng

Cara-caranya

1. Kisar bawang merah, bawang putih dan udang kering.
2. Panaskan minyak di dalam kuali besar dan tumis bahan-bahan kisar dan cili kisar sehingga
garing .
3. Masukkan sos tomato, sos cili dan daging hiris. Goreng sebentar dan masukkan air rebusan
daging dan kacang tanah. Masak sehingga mendidih.
4. Apabila kuahnya mendidih masukkan tauhu ,garam, gula dan sawi. Didihkan sekali lagi.
5. Pecahkan telur sebiji-sebiji kedalam kuah mi. Masak sehingga telur mengeras dan kuah mendidih.
6. Tuang kuah ke atas mi dan tabur bawang goreng di atasnya.

* mi boleh juga di masukkan terus kedalam kuah selepas telur sudah mengeras jika mi akan dihidang
serta-merta.

0 comments: