Sunday, October 17, 2010

Kuih Keria

Bahan-bahan

2 cawan ubi keledek yang telah direbus dan dilecek
1 cawan tepung naik sendiri
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

Untuk air gula

1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air

Cara-caranya

1. Campurkan ketiga-tiga bahan dan uli rata. Ketepikan adunan selama 30 minit.
2. Letak sedikit tepung pada tapak tangan dan ambil sejemput adunan. Bentukkan menjadi bebola dan
lubangkan ditengah-tengahnya seperti donut. Buat sebegitu sehingga habis adunan.
3. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
4. Masukkan gula dan air ke dalam kuali lain. Didihkannya sehingga menjadi air gula yang pekat.
5. Masukkan kuih keria yang telah digoreng tadi ke dalam air gula dan goreng sehingga kuih disaluti
dengan air gula yang bertukar menjadi gula semula.

* Segera keluarkan kuih-kuih yang telah disaluti dengan gula dari dalam kuali supaya kuih tidak melekat
kepada kuali.
Jika tiada tepung naik sendiri, guna 1 cawan tepung dan 1 sudut serbuk penaik.

0 comments: