Monday, October 18, 2010

Ikan Patin Masak Tempoyak

Bahan-bahan

1 ekor ikan patin - disiang dan dipotong
4 sudub tempoyak
6 biji cili merah - ditumbuk kasar
2 cawan air
1 batang bunga kantan - dihiris
3 batang serai - dititik
5 tangkai daun kesum
sedikit serbuk kunyit/kunyit hidup
garam , gula
air

Cara-caranya

1. Masukkan ikan ke dalam periuk.
2. Tambah tempoyak ke dalam periuk dan gaulkan dengan ikan.
3. Masukkan cili pula , gaul rata dan perap selama 30 minit.
4. Selepas 30 minit, tenggekkan periuk ke atas dapur dan tuang air.
5. Masukkan bunga kantan, serai dan daun kesum. Jerang sehingga mendidih.
6. Masukkan serbuk kunyit,garam dan gula secukup rasa. Didihkan sekali lagi dan angkat apabila
ikan sudah masak.

* cara cuci ikan patin :

jika guna ikan patin sangkar - rendam dalam air asam jawa selama 1/2 jam
jika guna ikan patin sungai - tak perlu cuci dengan air asam jawa.

0 comments: