Thursday, October 21, 2010

Nasi Istanbul

Bahan-bahannya

2 sudub minyak sapi
1 biji bawang besar - dihiris dan didadu halus
1 cawan udang hidup - dibuang kepala dan ekor dan dicuci
1 biji lada benggala hijau - didadu kasar
1 biji lada benggala kuning - didadu kasar
1 biji lada benggala merah - didadu kasar
1 batang lobak merah - dihiris bulat
1/2 cawan kacang pea
2 helai daun salam
3 1/2 cawan air rebusan ayam
1 sudut garam
2 cawan beras - dicuci dan ditoskan

Cara-caranya

1. Panaskan minyak sapi dan tumis bawang sehingga layu.
2. Masukkan udang dan goreng sehingga kulit udang bertukar warna.
3. Masukkan pula ketiga-tiga lada benggala dan lobak merah.
4. Kemudian masukkan kacang pea,daun salam ,garam dan air rebusan ayam. Jerang sehingga mendidih.
5. Masukkan beras, gaul rata dan tanak sehingga nasi kering dan masak.

0 comments: