Thursday, October 21, 2010

Gulab Jamun

Bahan-bahan

Sirap
4 cawan air
2 1/4 cawan gula pasir
1/2 sudut esen ros.

1. Masukkan gula dan air kedalam periuk dan didihkan sehingga gula larut.
2. Didihkan selama 5 minit dan masukkan esen ros.
3. Sejukkan.

Gulab
2 cawan susu tepung
1/2 cawan tepung naik sendiri
3 sudub minyak sapi/ mentega
1/2 cawan susu cair /susu UHT

minyak untuk deep fry

1. Campurkan susu tepung bersama tepung naik sendiri didalam mangkuk.
2. Tambahkan minyak sapi/mentega dan gaul sehingga seperti serbuk roti.
3. Tuang susu cair/susu UHT perlahan-lahan.
4. Uli lembut doh sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk. Bahagikan kepada 20 bahagian dan
bentukkan kepada bebola kecil.
5. Panaskan minyak masak sehingga panas.
6. Kurangkan kepanasan api kepada kepanasan sederhana. Goreng bebola doh berperingkat peringkat ( 6 -7 biji ) sehingga kekuningan. Keluarkan dan toskan.
7. Masukkan bebola- bebola itu ke dalam air sirap suam.
8. Sejukkan sepenuhnya dan hidang pada suhu ruang atau selepas disejukkan di dalam peti sejuk.

0 comments: