Tuesday, October 19, 2010

Biskut Jakarta

Bahan-bahan

Pastry
1 cawan mentega
1 cawan gula aising
1 biji telur merah
1 1/2 cawan tepung ubi
3 1/2 cawan tepung gandum
1 sudub shortening
1 sudut esen vanila

Inti
1 biji telur putih
1 cawan gula aising
1 cawan kelapa kering
1 sudub tepung gandum
1 cawan buah-buahan kering campuran
ceri merah dan hijau - dipotong kecil untuk hiasan

Cara-caranya

1. Buat inti dahulu -
Pukul telur putih bersama gula aising sehingga sebati.
Masukkan kelapa kering, tepung dan buah-buahan campuran.
Tutup dan ketepikan.
2. Buat pastry pula -
Pukul mentega bersama gula aising sehingga sebati.
Masukkan telur merah. Pukul sebati.
Masukkan shortening dan esen vanila dan campur sebati.
Masukkan kedua-dua tepung sedikit-sedikit sehingga mendapat doh yang lembut tetapi boleh di
bentuk.
Tutup doh dengan plastik dan ketepikan selama 15 minit.
Alas tin patty dengan papercup kecil.
Canai nipis adunan doh dan letakkan dipapercup.
Ambil 1 sudut inti dan isikan pada pastry.
Hias diatasnya dengan ceri.
Bakar biskut pada kepanasan 175C sehingga bawahnya perang.

0 comments: