Monday, October 18, 2010

Stew Daging

Bahan-bahan

3 sudub minyak sapi/minyak masak
3 biji bawang besar - didadu kecil
1 kg daging lembu/kambing - dipotong kecil
450gm buah tomato ranum - dicincang kasar
1 sudut garam
1 sudut serbuk lada hitam
1 sudut serbuk cili/ cili kisar
1 sudub serbuk ketumbar
air - jika perlu

Cara-caranya

1. Panaskan periuk dan cairkan minyak sapi/minyak masak. Masukkan bawang besar dan tumis
sehingga kekuningan.
2. Masukkan daging dan goreng sehingga daging bertukar warna .
3. Tambah ke dalamnya buah tomato, garam, serbuk lada hitam, serbuk cili dan serbuk ketumbar.
Kacau rata dengan daging dan jerang sehingga mendidih. Tambah sedikit air jika perlu.
4. Perlahankan api,tutup periuk dan masak sehingga daging empuk. Kacau sekali-sekala supaya
tidak hangit dan tambah air sedikit air lagi, jika perlu, untuk mengempukkan daging.
5. Apabila sudah empuk dan kuahnya sedikit pekat bolehlah dihidang bersama nasi atau roti.

*boleh ditabur daun sup bila menghidang.

0 comments: