Monday, October 18, 2010

Ayam BBQ

Bahan-bahan

1 ekor ayam / 16 keping kepak ayam
1 sudut garam

4 sudub sos tomato
2 sudub sos tiram
1 sudub gula perang
1 sudub cuka
1/2 sudub kicap
1/2 sudut garam
1 sudut cili kisar

Cara-caranya

1. Ratakan garam dengan ayam. Perap selama 15 minit.
2. Masukkan ke dalam periuk dan tambah air( setakat menutupi ayam ) dan didih dengan api perlahan selama 10 - 12 minit.
3. Keluarkan dan toskan.
4. Campur sebati tomato sos, sos tiram, gula perang, cuka, kicap, garam dan cili kisar. Tuangkan
keatas ayam tadi dan gaul rata. Perap selama 1 - 2 jam.
5. Panggang ayam selama 20 - 30 minit sambil direnjis minyak sehingga garing.

* cili kisar boleh ditambah jika mahu lebih pedas.
cuka boleh ditiadakan jika sos terlalu bercuka.

0 comments: