Tuesday, December 21, 2010

Acar Timun Bertaucu

Bahan-bahan

1 biji timun - buang empulur dan dipotong 2 inci panjang.
4 biji cili hijau - dipotong 2 memanjang
4 ulas bawang putih - dibelah 2
5 biji bawang merah - dibelah 4
1 biji bawang besar - dibelah 4

3 sudub minyak masak
2 ulas bawang putih - dihiris halus
3 biji bawang merah - dihiris nipis
1 inci halia - dihiris halus
1 sudub ikan bilis / udang kering - direndam dan ditumbuk kasar
1 1/2 sudub cuka
1 1/2 sudub taucu
3 sudub gula pasir
air
garam

Cara-caranya

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hiris, bawang merah hiris, halia dan ikan bilis / udang kering sehingga naik bau.
2. Masukkan timun, cili hijau, bawang putih belah, bawang besar, dan bawang merah belah. Tumis sehingga semuanya layu.
3. Masukkan cuka, taucu , gula pasir , garam dan air. Jerang sehingga mendidih. Rasa asam garamnya dan angkat.

* timun tidak perlu dibuang kulitnya.

0 comments: