Thursday, December 23, 2010

Sup Daging

Bahan-bahan

500 gm daging lembu - dihiris nipis
air
1 inci halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar kasar
1 inci lengkuas - dimemar / dihiris
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
2 kelopak bunga lawang
1 paket rempah sup bunjut
3 sudub serbuk rempah sup
1 suduk jintan manis - dicuci dan ditumbuk kasar
7- 10 biji cili api dimemar kasar
2 batang serai - dititik
1 sudub minyak masak
gula, garam
daun sup , daun bawang

Cara-caranya

1. Rebus hirisan daging bersama rempah sup bunjut , serai, lengkuas dan air ( sebanyak hendak dijadikan kuah sup dan mengempukkan daging ) sehingga daging empuk.
2. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga naik bau.
3. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan cili api. Tumis sehingga layu.
4. Tuang kedalam periuk berisi sup.
5. Tabur serbuk rempah sup kedalam sup. Kacau rata dan jerang sehingga mendidih.
6. Masukkan garam dan sedikit gula dan masak sehingga mendidih.
7. Angkat dan hidangkan. Tabur bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

* boleh ditambah buah tomato dan sayuran seperti putik jagung dan lobak merah.

0 comments: