Tuesday, December 21, 2010

Ikan Bawal Percik

Bahan-bahan

2 ekor ikan bawal hitam - dicuci
1-2 suduk serbuk kunyit
1 suduk garam halus.
1 inci halia - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
2 batang serai - dimemar
1 suduk serbuk kunyit
2 sudub cili kisar
3 keping asam keping
1 suduk halba
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 biji cili merah - dipotong 2 memanjang.
garam , gula
minyak

Cara-caranya

1. Gaul serbuk kunyit dan garam kepada ikan.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan kira-kira 3 sudu besar minyak lebihan gorengan ikan di dalam kuali. Tumis bawang kisar , lengkuas kisar dan halia kisar sehingga naik bau.
4. Masukkan cili kisar. Goreng sehingga garing.
5. Masukkan santan dan air. Jerang sehingga mendidih.
6. Masukkan serbuk kunyit, asam keping, halba , gula dan ikan. Masak sehingga mendidih dan kuah hampir pekat.
7. Tambah garam secukup rasa dan cili merah . Masak sehingga mendidih dan cili layu.

0 comments: