Saturday, December 11, 2010

Kek Tapai Ubi

Bahan-bahan

1 cawan gula kastor
1 cawan mentega
6 biji telur saiz sederhana ( B )
1 suduk esen vanila
1 cawan tapai ubi yang telah dilecek dan dibuang urat
1/2 cawan susu cair
2 cawan tepung gandum
2 suduk serbuk penaik

Cara-caranya

1. Pukul gula kastor dan mentega sehingga kembang dan pucat warnanya.
2. Masukkan telur sebiji-sebiji. Pukul sehingga kembang dan sebati.
3. Masukkan esen vanila dan kacau rata.
4. Masukkan tapai ubi dan kacau sehingga bercampur rata dan sebati.
5. Masukkan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik berselang seli dengan susu cair. Kacau rata.
6. Tuang ke dalam tin pembakar yang telah digriskan dan ditaburi tepung.
7. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 175C selama 45 - 60 minit.

0 comments: