Tuesday, December 14, 2010

Ikan Aya Masak Singgang

Bahan-bahan

1 ekor ikan tongkol / aya - dipotong tebal. Cuci bersih.
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 inci lengkuas - dihiris nipis
1 inci kunyit hidup - dihiris nipis
2 keping asam keping
4 cawan air
garam
sedikit gula kerek
5-6 biji cili api/ 2 biji cili merah/hijau

Cara-caranya

1. Rebus air sehingga mendidih.
2. Masukkan ikan, bawang besar, bawang putih, lengkuas, kunyit hidup dan asam keping. Didihkan sehingga ikan masak.
3. Masukkan garam, gula kerek dan cili. Renih sehingga mendidih , cili layu dan gula larut.
4. Rasa asam garamnya dan angkat untuk dihidang.

* boleh ditambah kacang bendi jika suka.
boleh diganti kunyit hidup dengan 1 suduk serbuk kunyit.
Boleh diganti bawang besar dengan 5 biji bawang merah.

0 comments: