Monday, December 6, 2010

Ayam Masak Lada Hitam

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam - dipotong kecil.
10 - 12 ulas bawang putih - dikisar halus
1 1/2 suduk garam halus
1 1/2 suduk gula pasir
1 - 2 sudub serbuk lada hitam
2 suduk serbuk kunyit
3 sudub minyak masak
air

Cara-caranya

1. Campur rata bawang putih kisar, garam halus, gula pasir, serbuk lada hitam dan serbuk kunyit di dalam sebuah bekas.
2. Masukkan ayam kedalam campuran itu. Gaul rata supaya bersalut dengan ayam.
3. Panaskan minyak dan masukkan ayam. Goreng ayam dan perapan sehingga daging ayam pejal.
4. Tuang air separas menutupi ayam. Tutup periuk dan renih sehingga ayam empuk dan kuah agak-agak pekat dan naik minyak.
5. Rasa garam secukup rasa dan tutup api.

* ayam boleh diganti dengan 500 gm daging lembu/kambing
Boleh ditambah bawang besar dihiris bulat sebelum diangkat.

0 comments: