Thursday, December 9, 2010

Pajeri Nenas

Bahan-bahan

1 biji nenas
5 ulas bawang putih - dihiris nipis
15 ulas bawang merah - dihiris nipis
1 inci halia - dihiris nipis
8 biji cili merah - dikisar
2 suduk serbuk kunyit
3 sudub gula pasir
garam
3 sudub minyak masak
air

Cara-caranya

1. Nenas dipotong empat memanjang dan dibuang empulur. Hiris nenas 1 cm tebal.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawabg putih dan halia sehingga layu.
3. Masukkan cili merah kisar sehingga garing dan naik minyak. Tambah 1 cawan air jika terlalu kering.
4. Masukkan gula, garam dan serbuk kunyit. Kacau rata.
5. Masukkan nenas dan didihkan sehingga nenas layu. Rasa asam garamnya secukup rasa dan angkat.

0 comments: