Friday, December 3, 2010

Gulai Kawah

Bahan-bahan

1/2 kg daging lembu - dipotong dadu
5 sudub minyak masak
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 sudub bumbung cili kisar
1 sudub serbuk kari daging
2 sudub serbuk rempah gulai cap bunga ros
1 sudub serbuk rempah masak cap bunga ros
3 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudub kerisik
1 keping gula kerek/ 2 sudub gula merah
2 keping asam keping
garam

Cara-caranya

1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan- bahan yang dikisar yang telah dicampur rata dengan cili kisar dan ketiga-tiga rempah serbuk. Tumis sehingga garing dan naik minyak .
3. Masukkan daging dan gaul sebati dengan rempah. Masak sehingga naik minyak lagi.
4. Masukkan santan, air, kerisik , asam keping dan gula kerek. Jerang sehingga daging empuk.
5. Masukkan garam secukup rasa dan didihkan sekali lagi. Teruskan memasak sehingga kuah pekat dan naik minyak.

0 comments: