Monday, December 27, 2010

Roti Pisang

Bahan-bahan

2 biji telur
1/3 cawan susu masam
1/2 cawan minyak jagung
1 1/3 cawan pisang lecek
1 1/4 cawan gula pasir
1/2 suduk garam halus

2 cawan tepung gandum
1 1/2 suduk soda bikarbonat
1 suduk serbuk penaik
1 suduk serbuk kulit kayu manis

Cara-caranya

1. Masukkan telur, susu masam, pisang lecek, gula pasir dan garam halus ke dalam pengisar. Kisar sehingga gula larut dan adunan sebati.
2. Campurkan tepung gandum dengan serbuk penaik, soda bikarbonat dan serbuk kulit kayu manis didalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
3. Tuang adunan pisang ke dalam campuran tepung. Kacau dan gaul setakat bercampur rata dan sebati.
4. Tuang adunan roti kedalam tin pembakar yang telah digris dan ditaburi tepung.
5. Bakar pada suhu 165C selama 50-60 minit.

0 comments: