Tuesday, December 21, 2010

Kek Epal

Bahan-bahan

1 1/2 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan gula kastor
3 biji telur
2 suduk esen vanila
3 cawan tepung gandum
1 suduk serbuk penaik
1 suduk soda bikarbonat
3/4 suduk garam halus
1/2 suduk serbuk kulit kayu manis
3 biji epal hijau - dikupas, dicincang dadu sederhana besar

Cara-caranya

1. Panaskan ketuhar pada suhu 165C.
2. Campur rata tepung gandum dengan serbuk penaik, soda bikarbonat, garam halus dan serbuk kulit kayu manis. Ketepikan.
3. Pukul minyak jagung bersama gula kastor sehingga gula larut dan adunan berwarna pucat.
4. Masukkan telur sebiji-sebiji . Pukul sehingga kembang.
5. Masukkan esen vanila dan kacau sebati.
6. Masukkan campuran tepung. Kacau sebati.
7. Masukkan epal cincang. Kaup balik dengan spatula sehingga bercampur rata.
8. Tuang ke dalam tin pembakar yang telah digris dan ditabur tepung.
9. Bakar selama 50 minit - 1 jam.

0 comments: