Sunday, December 5, 2010

Roti Saj

Bahan-bahan

3 1/2 - 4 cawan tepung gandum
1/2 suduk garam halus
2 sudub susu tepung
2 sudub gula kastor
1 paket yis segera
1 1/2 cawan air suam

Cara-caranya

1. Campur rata 2 cawan tepung gandum, garam halus , gula kastor dan susu tepung di dalam mangkuk mixer.
2. Campur air suam dan yis segera di dalam mangkuk lain. Tutup mangkuk itu dan ketepikan bancuhan yis sehingga ia berbuih ( kira-kira 10 minit )
3. Tuang bancuhan yis ke dalam campuran tepung. Gaul rata dan tambah tepung sedikit-sedikit (1/2 cawan setiap kali ) sehingga menjadi doh yang tidak melekit di tepi mangkuk mixer. Uli sehingga licin dan elastik.
4. Griskan sebuah mangkuk besar dan golekkan doh diatas permukaan bergris itu. Tutup mangkuk dengan clingwrap/plastik. Perap sehingga naik 2X ganda.
5. Keluarkan doh dan uli sekejap. Rehatkan doh 10 minit.
6. Bahagikan doh kepada 8 - 10 bahagian.
7. Panaskan kuali leper. Ambil seketul doh, leper nipis dengan jari dan tepekkan di dalam kuali yang tidak digriskan. Tunggu sehingga permukaan roti mula mengelembung kecil dan balikkan ( 3-4 minit setiap kali ).
8. Hidang dengan kuah kari ayam / daging.

0 comments: