Tuesday, December 21, 2010

Labu Kuning Masak Lemak

Bahan-bahan

1/2 biji labu kuning - dikupas dan dipotong
sedikit air
1/2 biji bawang besar - ditumbuk kasar
2 sudub ikan bilis - ditumbuk kasar
1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
1 suduk serbuk lada hitam
1 suduk serbuk kunyit
1 biji cili merah - dihiris memanjang
garam , gula
1 helai daun kunyit


Cara-caranya

1. Masukkan labu kuning dan sedikit air. Tutup periuk dan rebus labu sehingga empuk.
2. Masukkan santan pekat, 1 1/2 cawan air, ikan bilis, bawang besar, serbuk lada hitam, serbuk kunyit dan cili merah. Kacau rata.
3. Jerang sehingga mendidih sambil dikacau selalu. Masukkan daun kunyit, gula dan garam secukup rasa.
4. Didihkan sekali lagi dan angkat untuk dihidang.

0 comments: