Thursday, December 9, 2010

Kek Kastad

Bahan-bahan

1 cawan mentega
2 cawan gula kastor
4 biji telur
2 suduk esen vanila
2 cawan tepung gandum
2 suduk serbuk penaik
3/4 cawan tepung kastad
1 cawan susu segar/UHT

Cara-caranya

1. Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji-sebiji sehingga bercampur rata. Pukul adunan sehingga kembang.
3. Masukkan esen vanila dan kacau rata.
4. Ayak kedua-dua jenis tepung bersama serbuk penaik. Masukkan tepung kedalam adunan telur berselang - seli dengan susu segar ( dimulai dan dengan diakhiri dengan tepung ) sehingga habis.
5. Tuang ke dalam acuan yang telah digris dan ditaburi tepung.
6. Bakar pada suhu 175C selama 1 jam.

* Letak sekeping aluminium foil dibahagian atas acuan bagi menghalang permukaan kek hangus.

0 comments: