Tuesday, December 21, 2010

Kuih Kosui / Kaswi

Bahan-bahan

1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan - disiat-siat dan disimpul
1 suduk kapur sirih
sedikit air
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
secubit garam halus
1/2 biji kelapa parut - bahagian putih sahaja
garam halus

Cara-caranya

1. Masukkan gula merah, gula pasir, daun pandan dan 2 cawan air di dalam periuk. Rebus sehingga gula larut. Angkat, tapis dan ketepikan. Sejukkan.
2. Larutkan kapur sirih di dalam sedikit air. Ketepikan.
3. Ayak kedua-dua tepung dan secubit garam ke dalam sebuah mangkuk.
4. Tuang air gula sambil dikacau rata. Tambah air jika adunan terlalu pekat.
5. Masukkan air kapur. Kacau sebati.
6. Tapis adunan supaya tidak bergentel.
7. Tuang kedalam acuan yang telah digriskan.
8. Kukus sehingga masak. Angkat dan sejukkan.
9. Potong kecil dan golekkan di dalam kelapa parut yang telah digaul dengan garam.

* boleh diganti tepung ubi dengan tepung jagung.

0 comments: