Wednesday, December 8, 2010

Ayam Masak Kurma Murgh

Bahan-bahan

1 ekor ayam - dipotong kecil
3 biji lada hijau dikisar halus
1 inci halia - dikisar halus
3 ulas bawang putih - dikisar halus
1 sudub cili kisar
1 sudub serbuk lada hitam
1 suduk serbuk kunyit
1/2 sudub garam masala
1 biji bawang besar - dicincang halus
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
1 biji buah tomato masak - dicincang halus
1/2 cawan susu masam
6 sudub kelapa parut - dikisar halus
1-2 keping asam keping
3- 5 sudub minyak
garam

Cara-caranya

1. Campur rata lada hijau, halia, bawang putih, cili kisar, serbuk lada hitam , garam masala dan serbuk kunyit.
2. Masukkan ayam kedalam campuran diatas dan gaul rata. Perap sebentar.
3. Panaskan minyak dan tumis rempah tumisan ( kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga ) sehingga naik bau.
4. Masukkan bawang cincang dan goreng sehingga layu.
5. Masukkan ayam bersama bahan perapan. Renihkan ayam sehingga ayam empuk.
6. Masukkan tomato cincang. Renih lagi sehingga tomato hancur.
7. Masukkan susu masam , asam keping dan kelapa kisar. Renih sehingga kuah agak pekat.
8. Tambah garam, didihkan sebentar dan angkat.

0 comments: