Friday, December 3, 2010

Popia Mini Pedas

Bahan-bahan

1 bungkus kulit popia ( saiz besar)
3 ulas bawang putih -dikisar
3 sudub cili kisar
6 sudub gula pasir
garam
minyak untuk menggoreng

Cara-caranya

1. Ambil sekeping kulit popia dan sebatang lidi. Dengan menggunakan lidi, gulung kulit popia secara menyerong sehingga hampir hujungnya , oles sedikit telur putih ditepi kulit popia dan gulung sehingga hujungnya. Keluarkan lidi dari gulungan dan ketepikan gulungan kulit popia. Tutup gulungan itu dengan kain lembab supaya ia tidak kering. Ulang cara yang sama sehingga semua kulit popia habis digulung.
2. Panaskan minyak.
3. Sementara minyak panas, potong gulungan kulit popia sepanjang 1 - 2 inci. Goreng kulit popia secara deep-fry sehingga kekuningan dan garing . Angkat, toskan dan ketepikan.
4. Keluarkan minyak gorengan dan tinggalkan 3 sudub minyak sahaja dan panaskan minyak semula.
5. Tumis bahan-bahan kisar dan gula pasir sehingga berbuih dan pekat.
6. Masukkan garam secukup rasa dan gaul rata.
7. Masukkan gulungan kulit popia dan gaul rata sosnya pada kulit popia. Angkat dan sejukkan.
8. Simpan dalam bekas kedap udara.

0 comments: