Tuesday, December 14, 2010

Kari Daging Kisar ( Keema )

Bahan-bahan

4 biji bawang besar - dihiris halus
1 inci halia - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1/4 cawan minyak masak
1 suduk serbuk kunyit
1 sudub cili kisar
1 suduk serbuk ketumbar
700 gm daging kisar
1/2 - 1 suduk garam halus
3 biji buah tomato
1 cawan kacang peas
2 sudub hirisan daun ketumbar

Cara-caranya

1. Rendam buah tomato didalam air panas, kupas kulitnya dan cincang. Ketepikan.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga bawang besar layu.
3. Masukkan serbuk kunyit, cili kisar dan serbuk ketumbar. Kacau sentiasa dan masak selama 3 minit.
4. Tambah daging kisar. Goreng daging kisar sehingga bertukar warna kecoklatan.
5. Masukkan garam dan tomato cincang. Kacau rata, perlahankan api dan tutup periuk. Renih sehingga daging empuk.
6. Buka tutup periuk. Masukkan kacang peas. Masak lagi sehingga kacang peas empuk.
7. Rasa asam garamnya dan angkat. Tabur daun ketumbar bila menghidang.

* toreh bawah buah tomato seperti ini ( + ) sebelum merendam didalam air panas supaya senang mengupas kulit buah tomato.

0 comments: