Sunday, December 12, 2010

Nasi Minyak Hujan Panas

Bahan-bahan

4 cawan beras basmathi - direndam 30 minit. Toskan
4 sudub marjerin/ minyak sapi / minyak masak
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji bawang besar - dicincang halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 inci halia - dihiris nipis
2 helai daun pandan - disiat-siat dan disimpul
5 cawan air
1/2 cawan susu cair
2 suduk garam
1-2 suduk pewarna makanan berwarna kuning
1-2 suduk pewarna makanan berwarna merah
1-2 suduk pewarna makanan berwarna hijau
bawang goreng
kismis - digoreng

Cara-caranya

1. Panaskan marjerin / minyak sapi didalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga , bunga lawang dan daun pandan sehingga naik bau.
2. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis sehingga layu. Tuang kesemuanya kedalam periuk nasi elektrik.
3. Masukkan air dan susu cair. Tutup periuk elektrik dan masak sehingga mendidih.
4. Masukkan beras dan garam. Gaul rata. Terus memasak nasi sehingga kering airnya dan nasi tanak.
5. Gembur-gemburkan nasi.
6. Titikkan pewarna makanan dipermukaan nasi. Tutup periuk dan memasak sebentar.
7. Sebelum menghidang, gembur-gemburkan nasi. Hidangkan. Tabur bawang goreng dan kismis sebagai hiasan.

* jumlah air bergantung pada beras.

0 comments: