Friday, December 3, 2010

Hati Lembu dan Kacang Panjang Goreng

Bahan-bahan

5oogm hati lembu - dipotong kecil
10 - 12 urat kacang panjang - dipotong 1 inci panjang
2 sudub minyak
4 ulas bawang merah - dikisar
1 inci halia - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
3 sudub serbuk kari daging
1 sudut serbuk kulit kayu manis
1 1/2 cawan santan pekat
sedikit air asam jawa
4 biji cili merah - dipotong serong
garam , gula

Cara-caranya

1. Gaul hati lembu bersama bahan-bahan kisar , serbuk kari dan serbuk kayu manis.
2. Panaskan minyak dan masukkan hati dan rempah. Kacau rata dan masak sebentar sehingga rempah garing.
3. Masukkan kacang panjang. Gaul rata.
4. Masukkan santan dan masak sehingga mendidih dan hati empuk.
5. Tambah cili merah, air asam jawa , gula dan garam secukup rasa. Angkat dan hidang.

* hati lembu boleh diganti dengan hati ayam.

0 comments: