Thursday, December 9, 2010

Pengat Ubi Kayu

Bahan-bahan

2 cawan ubi kayu yang sudah dikupas kulit dan didadu kasar
air
1/2 cawan pati santan
2 cawan air
2 helai daun pandan - disiat-siat dan disimpul
1/2 cawan gula pasir
3 - 4 sudub sagu biji warna merah atau hijau - direndam sehingga kembang
secubit garam halus

Cara-caranya

1. Masukkan ubi kayu kedalam periuk. Tuang air separas menutupi ubi kayu. Tutup periuk dan rebus sehingga empuk. Toskan dan buang lebihan air rebusan. Masukkan semula ubi rebus kedalam periuk.
2. Masukkan 2 cawan air, pati santan, gula pasir dan daun pandan. Masak sehingga mendidih.
3. Masukkan sagu biji dan secubit garam. Didih perlahan sehingga sagu bertukar jernih dan santan mendidih.

0 comments: