Monday, August 31, 2009

Acar Sarawak

Bahan - bahan

2 biji timun - dipotong 1 inci panjang dan dihiris sederhana kasar memanjang
1 biji lobak merah - dipotong 1 inci panjang dan dihiris sederhana kasar memanjang
2 biji cili merah - dipotong memanjang dan dihiris halus
2 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia muda - dihiris halus
1/2 cawan udang kering - direndam dan ditumbuk halus
1 cawan kacang tanah - digoreng dengan sedikit minyak dan dikisar
4 sudub bijan - disangrai
5 sudub gula pasir
2 suduk garam
1 cawan cuka
sedikit lobak masin

Cara - cara

1. Campur rata cuka, gula pasir dan garam di dalam sebuah mangkuk.
2. Masukkan semua bahan - bahan lain. Campur rata dan rasa gula dan garamnya secukup rasa.

0 comments: