Kuih Tako
Bahan - bahan
Beberapa helai daun pandan untuk membuat bekas kuih tako
Lapisan bawah
biji-biji jagung rebus / sengkuang yang didadu kecil
Lapisan hijau
1 bungkus tepung hoen kwee ( warna hijau )
4 cawan air
1 cawan gula
Lapisan putih
4 cawan santan
4 sudub tepung jagung
1 suduk garam
Cara - cara
1. Taburkan biji jagung atau sengkuang ke dalam bekas kuih tako.
2. Campur rata kesemua bahan - bahan untuk lapisan hijau di dalam periuk. Masak sehingga pekat dan berkilat dengan api sederhana besar. Tuang ke atas biji jagung atau sengkuang sehingga 3/4 penuh.
3. Campur rata juga kesemua bahan - bahan untuk lapisan putih di dalam periuk. Masak di atas api sederhana sehingga pekat dan berkilat juga. Tuangkan ke atas lapisan hijausehingga memenuhi bekas kuih tako.
Comments