Thursday, August 13, 2009

Kuih Kasturi

Bahan- bahan

1 1/2 cawan kacang hijau - cuci, rendam beberapa jam.
1/2 biji kelapa - di parut
1/3 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah

Cara - cara

1. Rebus kacang hijau bersama air sehingga empuk dan lembut.
2. Masukkan kelapa parut, gula pasir dan gula merah. Masak sehingga kering. Sejukkan.
3. Ambil adunan sebesar telur dan bulat - bulatkan. Leperkan sedikit.
4. Panaskan minyak.
5. Salutkan bebola kacang hijau dengan batter salutan. Masukkan ke dalam minyak panas dan goreng sehingga salutan berwarna keemasan dan garing.

Batter salutan

1 cawan tepung beras
1 sudub tepung jagung
1 suduk serbuk kunyit
1/2 suduk air kapur makan
air
sedikit garam

*apabila adunan kacang sudah kering boleh di tambah sedikit tepung gandum untuk memekatkan adunan kacang.

0 comments: