KUIH KASTURI

BAHAN - BAHAN

 1 1/2 cawan kacang hijau - cuci, rendam beberapa jam.
 1/2 biji kelapa - di parut
 1/3 cawan gula pasir 
 1/2 cawan gula merah 

 CARA - CARA

 1. Rebus kacang hijau bersama air sehingga kembang, empuk dan lembut.
 2. Masukkan kelapa parut, gula pasir dan gula merah. Masak sehingga kering. Sejukkan.
 3. Ambil adunan sebesar telur dan bulat - bulatkan. Leperkan sedikit.
 4. Panaskan minyak.
 5. Salutkan bebola kacang hijau dengan batter salutan.
  6.Masukkan ke dalam minyak panas dan goreng sehingga bater salutan berwarna keemasan dan                 garing.

 BATER SALUTAN

 1 cawan tepung beras
 1 sudub tepung jagung 
 1 suduk serbuk kunyit
 1/2 suduk air kapur makan
 air 
 sedikit garam

 *apabila adunan kacang sudah kering boleh di tambah sedikit tepung gandum untuk memekatkan             adunan kacang.

Comments

Popular Posts