Serawa Durian Dan Roti Jala
Bahan - bahan
1 cawan isi durian
1 cawan pati santan
2 - 2 1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan - disiat memanjang dan disimpul
secubit garam halus
Cara - cara
1. Kisar isi durian bersama 1 cawan air. Tuang ke dalam sebuah periuk.
2. Masukkan kedalam periuk juga pati santan, lebihan air, gula pasir dan daun pandan.
3. Jerangkan di atas api sederhana besar sehingga mendidih dan gula larut. Perlahankan api dan didih sebentar.
4. Masukkan secubit garam bagi membangkitkan rasa lemak santan.
5. Tutup api dan angkat .
* sedap dimakan dengan roti sandwich, roti jala atau pulut
Roti Jala TJ
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
sedikit garam halus
air
sedikit pewarna kuning
cara - cara
1. Masukkan tepung gandum, telur dan garam halus ke dalam pengisar.
2. Masukkan air dan pewarna kuning dan kisar kesemuanya sehingga berbuih - buih.
3. Tuang ke dalam sebuah mangkuk dan tambah lebih air ( jika perlu ) untuk mendapatkan kecairan yang sesuai. Perap 30 minit.
4. Panaskan kuali leper. Oles permukaan kuali dengan sedikit minyak dengan mengguna daun pandan yang telah disiat memanjang dan diikat.
5. Tuang adunan roti jala dengan menggunakan acuan roti jala. Masak sehingga permukaannya kering.
6. Lipat empat dan keluarkan dari kuali.
Roti Jala TJ
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
sedikit garam halus
air
sedikit pewarna kuning
cara - cara
1. Masukkan tepung gandum, telur dan garam halus ke dalam pengisar.
2. Masukkan air dan pewarna kuning dan kisar kesemuanya sehingga berbuih - buih.
3. Tuang ke dalam sebuah mangkuk dan tambah lebih air ( jika perlu ) untuk mendapatkan kecairan yang sesuai. Perap 30 minit.
4. Panaskan kuali leper. Oles permukaan kuali dengan sedikit minyak dengan mengguna daun pandan yang telah disiat memanjang dan diikat.
5. Tuang adunan roti jala dengan menggunakan acuan roti jala. Masak sehingga permukaannya kering.
6. Lipat empat dan keluarkan dari kuali.
Comments