Pie Epal

Bahan - bahan

Kulit pastry

2 cawan tepung gandum
1 suduk garam halus
3/4 cawan majerin - disejukkan.
5 - 6 sudub air ais

Isian

4 biji epal hijau - dikupas kulitnya dan dihiris sederhana nipis.
2 suduk jus limau nipis
2 sudub tepung jagung
1/4 suduk garam halus
1/2 cawan gula pasir
1/2 suduk serbuk kulit kayu manis

Cara - cara

1. Sejukkan tepung gandum di dalam peti sejuk selama 30 minit. Keluarkan dan taburkan garam halus ke dalamnya. Campur rata dengan menggunakan garfu.
2. Campur rata majerin ke dalam tepung sehingga berupa seperti serbuk roti.
3. Percikkan air ais sedikit - sedikit sambil di gaul perlahan - perlahan dengan garfu sehingga menjadi doh.
4. Dengan menggunakan tangan bahagi doh kepada dua bahagian - satu bahagian kurang sedikit dari yang satu lagi - dan bentukkan seperti bebola. Leperkan dan bungkuskan dengan plastik cling wrap. Sejukkan di dalam peti sejuk ( bukan di freezer ) selama 30 minit sebelum di canai.
5 Sementara itu, campur rata hirisan epal dengan tepung jagung, garam, gula pasir dan serbuk kayu manis.
6. Selepas 30 minit keluarkan doh pastry. Taburkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambil doh yang lebih besar dan canai bulat setebal 1/8 inci dan 2 inci lebih besar dari acuan pie. Letak doh ini ke dalam acuan pie sebagai lapisan bawah.
7. Masukkan isian epal ke dalamnya.
8. Ambil doh yang lebih kecil pula. Canai setebal 1/8 inci juga. Letakkan ke atas isian epal bagi menutup isian.
9. Toreh - toreh sedikit di tengah - tengah permukaan doh atas. Letakkan 2 sudu kecil majerin di dalam torehan itu.
10. Oles permukaan doh dengan campuran telur dan susu segar.
11. Bakar di dalam oven bersuhu 200C sehingga permukaan doh berwarna keemasan.

* Oles permukaan doh bawah dengan telur yang telah dipukul sebelum meletak isian epal supaya doh bawah tidak masih basah walaupun setelah di bakar.

Comments

Popular Posts