Friday, August 28, 2009

Beriani Ayam Goreng

Bahan - bahan

1/2 ekor ayam - dicuci, dikerat empat
1 sudub cili kisar
1/2 sudub serbuk kunyit
1/2 sudub serbuk ketumbar
1/2 sudub serbuk jintan putih

2 ulas bawang putih - dikisar
4 ulas bawang merah - dikisar
4 biji buah keras - dikisar
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang

2 1/2 cawan beras
3 1/2 cawan air
6 sudub minyak sapi atau minyak masak

Cara - cara

1. Lumur ayam dengan cili kisar, serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih. Perap sekejap.
2. Panaskan 6 sudu besar minyak dan masukkan ayam beserta rempah perapan. Goreng sehingga ayam empuk. Angkat dan ketepikan.

3. Ambil 3 sudu besar minyak lebihan gorengan ayam tadi dan tumis kulit kayu manis dan bunga lawang.
4. Masukkan bahan- bahan yang dikisar halus. Tumis sehingga garing.
5. Masukkan beras. Gorengkan sebentar.
6. Masukkan air dan jerang sehingga nasi kering airnya.
7. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi beserta rempah - rempahnya. Kacau dan tutup periuk.
8. Tanak sehingga nasi masak.

0 comments: