Monday, August 31, 2009

Nekbat


Resepi - resepi ini diambil dari internet bagi sesiapa yang ingin mencuba untuk membuat nekbat sendiri , termasuk saya juga. Kuih tradisional Terengganu ini banyak dijual hanya pada bulan Ramadhan.

Resepi 1 (saji online )

Bahan - bahan

1 bungkus tepung beras - disangrai dan disejukkan
12 biji telur

Cara - cara

1. Pukul telur sehingga kembang dan berbuih.
2. Panaskan acuan bahulu. Oleskan dengan sedikit minyak.
3. Tabur tepung beras ke dalam adunan telur perlahan - lahan sehingga menjadi pekat. Kacau rata.
4. Tuang ke dalam acuan dan bakar sehingga kekuningan. Keluarkan dari acuan. Sejukkan.

Sira gula

2 cawan air
10 sudub gula pasir
1 - 2 helai daun pandan
10 biji kuih nekbat

cara - cara.

1. Masukkan air , gula dan daun pandan ke dalam periuk.
2. Jerang sehingga mendidih dan gula larut.
3. Masukkan kuih nekbat dan jerang sehingga nekbat mengembang kerana menyerap air gula.
4. Angkat dan sejukkan

Resepi 2 ( Puan Sri )

Bahan - bahan

3 biji telur
3 sudub beras - disangrai, dikisar dan diayak
2 sudub tepung gandum

Cara - cara

1. Telur dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan kedua - dua tepung sedikit - sedikit ke dalam telur.
3. Panaskan acuan. Oles dengan minyak.
4. Tuang adunan dan bakar sehingga kekuningan. Angkat

Sira gula
300 gm gula pasir
3 cawan air
10 biji bunga cengkih
2 helai daun pandan
beberapa biji kuih nekbat

Cara - cara

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.
2. Jerang sehingga mendidih dan gula larut.
3. Masukkan nekbat. Didih sehingga nekbat mengembang dengan air gula.
4. Tutup api dan angkat. Sejukkan

* Nekbat boleh di bakar di dalam oven bersuhu 190C dengan kepanasan api atas dan bawah.


0 comments: