Thursday, August 13, 2009

Gulai Ayam Cili Api


Bahan bahan

1/2 ekor ayam - potong 6
10 ulas bawang merah
10 biji cili api merah
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 - 3 batang serai - di memar
2 keping asam keping
1 1/2 suduk serbuk kunyit
garam , gula

Cara - cara

1. Kisar halus bawang merah dan cili api.
2. Masukkan santan pekat, bahan yang di kisar, serbuk kunyit dan air ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
3. Tambah asam keping, serai dan ayam. Masak sehingga ayam empuk.
4. Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa. Didihkan sebentar dan tutup api.

* gulai ini lebih sedap jika kuah santannya tidak terlalu pekat santannya.
* jumlah cili api bergantung kepada kepedasan yang di sukai.
* serbuk kunyit boleh di ganti dengan kunyit hidup.

0 comments: