Monday, August 31, 2009

Mi Kuah

Bahan - bahan

1 cawan daging lembu cincang.
5 - 6 cawan air
1/2 cawan udang basah - direbus dengan kepala dan ekornya.
- Dikopek kepala dan ekor dan simpan air rebusannya.
4 sudub cili kisar
2 sudub tepung ubi
2 sudub air asam jawa.
1/2 cawan air

1 biji kentang - direbus dan dilecek halus
1/2 cawan kacang tanah - digoreng dengan sedikit minyak dan dikisar halus
garam dan gula
4 biji telur ayam - direbus keras
6 biji cili merah - dihiris
2 biji limau nipis -dipotong kecil
4 keping tauhu - dogoreng dan dihiris
10 ulas bawang merah - dihiris dan digoreng
8 batang daun bawang - dipotong pendek
1 paket / 300gm mi kuning - dicelur
1 cawan tauge - dibuang ekor dan dicelur

Cara - cara

1. Campur rata tepung ubi dengan air rebusan udang. Ketepikan.
2. Campur asam jawa dengan 1/2 cawan air bagi mendapatkan air asam jawa. Ketepikan.
3. Rebus daging cincang dengan air sehingga mendidih dan daging separuh masak.
4. Masukkan campuran tepung ubi tadi, cili kisar, air asam jawa, garam dan gula.
Jerang sehingga mendidih dan kacau supaya tidak bergentel.
5. Masukkan kentang rebus lecek dan kacang tanah kisar. Jerang sehingga mendidih dan sederhana pekat.
6. Rasa gula dan garamnya dan angkat.

cara menhidang

Letakkan mi kuning di dalam pinggan. Susun tauge, tauhu goreng dan telur rebus di atas mi kuning. Tuang kuah ke atasnya dan tabur bawang goreng, hirisan cili merah dan daun bawang. Letakkan sejuring limau nipis.

* boleh ditambah sawi putih ke dalam kuah semasa menjerangnya.

0 comments: